20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Борислав Сандов: По комплексното разрешително „Брикел“ нямат право на никакви неорганизирани емисии

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

По комплексното разрешително „Брикел“ нямат право на никакви неорганизирани емисии. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов във връзка с проверката в топлоелектрическата централа (ТЕЦ) в Гълъбово. В предаването „Лице в лице“ по БТВ той обясни, че изпускането на неорганизираните прахови емисии трябва да е само през обикновения комин, при аварийни ситуации – през високия.

Сандов твърди, че условията по разрешителното се нарушават. Това предприятие не е модернизирано, такова предприятие в Европа, в цивилизования свят, не би следвало да работи, коментира още той. Сандов добави, че в ТЕЦ „Брикел“ са установени нарушения, като посочи установяване на високите нива на серен диоксид и на фини прахови частици.

Сандов разказа, че когато с премиера в оставка Кирил Петков са отишли на проверка, от покрива на предприятието започнала да се стича черна вода. На един от инспекторите на екоинспекцията дори му прилошало по време на огледа. Вицепремиерът в оставка подчерта, че се прилага един и същ критерий при проверките и на други предприятия.

По повод обявяването на залива Корал за защитена местност Сандов коментира, че не е вярно твърдението, че се нарушава достъпът до брега. Министерството на околната среда и водите обявява защитени зони там, където има биологично разнообразие, което трябва да бъде съхранено, напомни вицепремиерът. И подчерта, че заедно с климатичните промени, масовото измиране на видовете също е проблем.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img