21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Цените на вноса в САЩ са се повишили през април, но тенденцията остава слаба

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Цените на вноса в САЩ са нараснали през април за първи път от края на 2022 г. на фона на по-високите разходи за горива, но инфлационният натиск е овладян, предаде Ройтерс.

Импортните цени са се увеличили с 0,4 на сто миналия месец след понижение от 0,8 на сто през март, съобщи днес трудовото министерство. Регистрираното миналия месец увеличение е първото от декември 2022 г. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че цените на вноса, които не включват мита, ще се повишат с 0,3 на сто.

Импортните цени през 12-те месеца до април, са намалели с 4,8 на сто, което съответства на мартенския спад.

Така вносните цени са се понижили за три поредни месеца на годишна основа.

Правителството обяви тази седмица, че годишното повишение на потребителските и производствени цени през април, е едно от най-малките от над две години, засилвайки очакванията, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще повиши лихвата на заседанието си идния месец. 

Цените на вносните горива са скочили с 4,5 на сто след спад от 3,9 на сто през март, а на вносните хранителни стоки – с 0,2 на сто. 

Като се изключат горивата и хранителните стоки, цените на вноса са останали без промяна. Тези така наречени основни вносни цени са се свили с 0,5 на сто през март. Доларът е отслабнал спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, което вероятно ще попречи основните вносни цени да се понижат допълнително.

Разходите за вносни капиталови стоки са се свили с 0,1 на сто за втори пореден месец, Цените на вносните моторни превозни средства и части са останали непроменени. Разходите за потребителски стоки, като се изключат моторните превозни средства, са нараснали с 0,2 на сто след спад от 0,3 на сто през март. 

Цените за вноса от Китай са се понижили с 0,3 на сто. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img