13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Тодор Тагарев: Може да дадем бронирана техника още тази есен на Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

„България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в Украйна. Това ще са около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете ни.

„Това донякъде забавя процеса във връзка с обстоятелството, че трябва да бъде подписан договор между министерството на вътрешните работи на България и министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември – началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)“, каза министър Тагарев.

На 21 август министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников. След официалните разговори двамата министри дадоха съвместна пресконференция. Тагарев благодари за топлото посрещане в Украйна и подчерта значението на личния контакт за укрепване на двустранното сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

В контекста на руската агресия срещу Украйна министър Тагарев посочи, че средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img