22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Столтенберг: Съюзниците от НАТО трябва да въоръжат Украйна за настъплението

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Членовете на Алианса трябва да гарантират, че Украйна ще получава достатъчно оръжия, за да продължи контраофанзивата си срещу Русия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Западните съюзници на Киев ще се срещнат в четвъртък в централата на НАТО в Брюксел, за да получат от украинския министър на отбраната най-новата информация за хода на настъплението.

„Най-очевидното нещо е да се гарантира, че те имат оръжията, доставките и поддръжката, за да продължат да провеждат настъплението“, заяви Столтенберг пред журналисти, предаде АФП.

Столтенберг заяви, че винаги се е знаело, че Украйна ще понесе загуби, докато се опитва да пробие силно укрепените руски линии.

„Ще има и загуби, когато става въпрос за модерното оборудване на НАТО“, каза той. „Никой не е очаквал да има нулеви жертви.“

Столтенберг повтори, че украинската офанзива бележи напредък, но заяви, че „все още е рано и не знаем дали това ще бъде повратна точка във войната“.

Столтенберг заяви, че очаква министрите на отбраната на НАТО на следваща среща в петък да се споразумеят за „значително“ увеличаване на целите за количеството боеприпаси, с които трябва да разполага всеки член на НАТО.

Освен това на срещата на върха следващия месец в столицата на Литва Вилнюс НАТО смята да одобри „план за действие за отбранително производство“, за да се опита да накара западните отбранителни индустрии да увеличат производството.

Столтенберг заяви, че досега през тази година страните от НАТО са поръчали съвместно 155-милиметрови снаряди на стойност 1 млрд. долара.

Увеличаването на броя на оръжията идва в момент, когато Европейският съюз – който има 22 членове в НАТО – също стартира план за снабдяване на Украйна с един милион снаряда и за подпомагане на промишлеността.

Длъжностните лица са предпазливи по отношение на дублирането на усилията на двете организации и допълнителния натиск върху вече претоварените производители.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img