13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Споделям призива и нагласата служебното правителство да внесе Закона за държавния бюджет, каза Румен Радев

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Споделям призива и нагласата служебното правителство да внесе Закона за държавния бюджет, защото няма време и гаранция кога ще бъде съставено редовно правителство. Това каза президентът Румен Радев на представителите от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на консултациите при държавния глава. По думите му това следва и ще бъде направено.

Ако не приемем няколко закона, губим един исторически прозорец за пълноценна европейска интеграция, посочи Радев и добави, че очаква съзнателна работа от всички в 49-ото Народно събрание.

Парламентът има нужда от три месеца при интензивна работа да приеме приоритетните закони, каза Николай Денков от ПП-ДБ по време на консултациите.

По време на 48-ото Народно събрание поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата, за да бъдат успокоени страстите, да бъде намалена предизборната риторика, да има спокойна комуникация и диалог между партиите и да бъде съставено правителство, но почти нищо от това не се случи, заяви президентът.

Правителство не беше съставено, законите не бяха приети, предизборното наддаване взриви бюджета, парламентарното време беше употребено основно за ремонт на изборния закон с обещанието, че той ще вдигне избирателната активност, а той всъщност доведе до хаос, коментира Радев.

Според него времето беше употребено в разпити на служебните министри. „Нищо против парламентарния контрол – редно е, трябва да има парламентарен контрол, но почти денонощно служебните министри бяха на отчет при положение, че те бяха ангажирани да овладяват редица кризи, да пишат липсващи закони и да вземат, защото така им се наложи, някои стратегически решения“, добави Радев. По думите му трябва да има време, но трябва да има коректни и ясни отношения. Трябва да има отговорно отношение от всички в парламента, добави Румен Радев.

Източник: Николай Трифонов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img