19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Съветът на ЕС одобри окончателно Законодателния акт за чиповете

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Във вторник Съветът на Европейския съюз окончателно одобри регламента за укрепване на европейската полупроводникова екосистема, по-известен като „Законодателен акт за чиповете“ (Chips Act).

Това е последната стъпка в процедурата на вземане на решения.

Законодателният акт за интегралните схеми (чиповете) има за цел да се създадат условия за развитието на европейска промишлена база в сферата на полупроводниците, да се привлекат инвестиции, да се насърчат научните изследвания и иновациите и да се подготви Европа за всякакви бъдещи кризи с доставките на чипове.

Програмата трябва да мобилизира 43 млрд. евро под формата на публични и частни инвестиции, като 3,3 млрд. евро ще дойдат от бюджета на ЕС. Целта е удвояването на глобалния пазарен дял на полупроводниците от ЕС – от 10% към днешна дата до най-малкото 20-процентен дял до 2030 г.

„Със законодателния акт за чиповете Европа ще играе водеща роля в световната надпревара в областта на полупроводниците. Вече можем да видим това в действие: нови производствени мощности, нови инвестиции, нови изследователски проекти. В дългосрочен план пък това ще допринесе и за възраждането на промишлеността ни и за намаляването на чуждестранните ни зависимости“, заяви Ектор Гомес Ернандес, министър на промишлеността, търговията и туризма на Испания, която е ротационен председател на ЕС.

След подписите на председателите на Европейския парламент и на Съвета на ЕС законодателният акт ще бъде публикуван в Официалния вестник на съюза, след което ще влезе в сила.

Съветът прие и изменение на регламента за създаване на съвместните предприятия по програмата „Хоризонт Европа“, за да може да се учреди съвместното предприятие „Интегрални схеми“, в което се трансформира съществувалото досега съвместно предприятие „Ключови цифрови технологии“.

Изменението беше одобрено днес от Съвета след консултация с европарламента. Двата текста ще бъдат публикувани едновременно в Официалния вестник на ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img