9.6 C
София
събота, май 25, 2024

С 30% за година са нараснали депозитите от над 1 млн. лева

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Депозитите на домакинствата от над 1 милион лева са се увеличили за последните 12 месеца с около 30% – и като бройка, и като обем, показват данните на БНБ.

С над 20% са се увеличили за една година и депозитите със суми над 200 хил. до 500 хил. лв., както и тези между 500 хил. и 1 милион лева. Първите са достигнали 19 150 като брой с 5.366 млрд. лв. в тях, а вторите 2 718 с общо 1.856 млрд. лв.

Ръст от 30% за една година се наблюдава и при фирмените спестявания над 1 милион лева.

Българските банки все още задържат на нулеви нива лихвите по депозитите на своите клиенти – фирми и граждани, въпреки многократните повишения на основните лихви в последната година от Европейската централна банка/ЕЦБ/. Големите банки у нас продължават да не предоставят никаква доходност върху спестяванията на граждани и фирми, независимо от политиката на ЕЦБ, която неколкократно увеличи основните си лихви, включително и лихвата по депозитите, през последната година. Някои от големите банки дори продължават да не предлагат разкриване на депозити и държат спестяванията на клиентите си на разплащателни сметки, при което всеки месец им начисляват такси за обслужване, както и такси за внасяне и теглене на пари.

Лихвената статистика на БНБ все пак показва движение нагоре при депозитите през последните месеци. По данни от юни средната лихва по левовите новооткрити депозити се е покачила до 0.7% – за сравнение през юни 2022 г. тя е била 0.1%. Този ръст основно се дължи на по-малките банки у нас, които през последната година започнаха видимо повишение на лихвите по депозитите в опит да привлекат клиенти.

В края на второто тримесечие на 2023 г. броят на депозитите на домакинствата леко намалява, но парите в тях като цяло продължават да растат въпреки липсата на доходност в големите банки и скромните лихви в по-малките финансови институции. Размерът на спестените пари в края на юни 2023 г. нараства на годишна база с 10.4% и достига 74.675 млрд. лева. 

Преобладават депозитите с размер над 50 хил. до 100 хил. лв. – делът им е 18.2%. С висок дял са и спестяванията на суми между 100 хил. и 200 хил. лв. – 17% от всички депозити на домакинствата. Депозитите със суми над 1 милион лева вече са почти 5% от всички депозити на домакинствата.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img