12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

С 23% повече са били туристите в България през този зимен сезон спрямо 2019 – 2020 г., каза Илин Димитров

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

С 23% повече са били туристите в България през този зимен сезон спрямо 2019 – 2020 година. Това каза в предаването „Защо, господин министър?“ на бТВ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Бюджетът на Министерството на туризма е 0,03 % от брутния вътрешен продукт. Туризмът допринася за държавния бюджет директно 7% и индиректно – между два и три пъти повече. За съжаление сме крайно недофинансирани и нашият бюджет е 28 млн. лева, каза Димитров. Според него парите за Министерството на туризма трябва да се увеличават стъпаловидно.  

Илин Димитров определи като „победа“ това, че в проектобюджета на държавата, представен преди дни от служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на финансите Росица Велков, остава ДДС ставката от 9% за ресторантьорите.

По данни на Националната агенция за приходите тази мярка изсветли сектора. Фирмите, които се занимават с ресторантьорство, са декларирали два пъти повече печалби и ще платят два пъти повече данъци. Тази мярка помага и за устойчивото развитие на сектора, допълни министърът на туризма.

Според него страната ни губи милиарди всяка година от това, че в миналото не са добре развивани културният и балнео и СПА туризмът.

В годините назад се е инвестирало основно по морето. Както виждате, сезонът става все по-къс. В момента разработваме дигитална карта с министерствата на земеделието и на културата, в която трябва всеки един обект да бъде картиран, всяка една забележителност да присъства и да може  туристите да си купуват билети онлайн, да гледат 3D визуализация и да има 3D екскурзовод, който да дава информация на различни езици, обясни още служебният министър на туризма.

Източник: Рени Никифорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img