14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Президентката на Молдова призова за демонстрации в подкрепа на европейския път на страната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Президентът на Молдова Мая Санду призова сънародниците си да се съберат в Кишинев на 21 май на „Национална асамблея на европейска Молдова“ в подкрепа на бъдещето на страната в ЕС на фона на нарастващите опасения от руска намеса.

„Подех инициативата за свикване на гражданско събрание в Кишинев, за да кажем на света, че сме европейци и че това е пътят, който сме избрали“, заяви Санду в телевизионно обръщение.

„Призовавам всички – земеделски производители, учители, студенти, неправителствени организации, предприемачи, лекари, културни дейци, служители в частния сектор, държавни служители – да се обединим и да подкрепим нашата обща мечта“, добави президентът. „Нека покажем, че желаем мир. Искаме Европейският съюз да бъде у дома си с нас.“

Молдова, която получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през юни миналата година, е изправена пред нарастващ натиск от страна на Москва, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна миналата година.

През февруари Санду заяви, че Кремъл планира да използва „военно обучени хора, маскирани като цивилни“, за да извърши преврат в Молдова.Няколко седмици по-късно молдовската полиция съобщи, че е арестувала група мъже, свързани с Русия, които са подготвяли размирици по време на антиправителствените протести в Кишинев.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img