33 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Румен Радев сезира КС за промените в основния закон

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон, които бяха приети от парламента на 20 декември.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон, приети от Парламента на 20 декември. В 30 страници държавният глава излага мотивите, с които оспорва поправките.

Радев атакува начина на съставяне на служебно правителство, както и възможността българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри. Държавният глава счита за противоконституционна възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, както и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на Народното събрание.

По отношение на промените в глава „Съдебна власт“ се оспорва новият ред за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, който позволява това да става и без издаване на президентски указ. Според Радев измененията променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях като засягат пряко формата на държавно управление и затова са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Конституцията не трябва да става жертва на прибързани посегателства от случайни парламентарни мнозинства, а да бъде променяна при завишени процедурни изисквания за постигнат консенсус, при задълбочен дебат и обществено съзряване, че промените са необходими и не противоречат на собствените си мотиви, посочва президентът. Според него ревизията на основния закон не може да нарушава основните принципи на разделение и баланс на властите, на правовата държава и независимостта на съдебната власт.

Държавният глава атакува новия ред за назначаване на служебно правителство, което засяга целият ред и логика по съставянето му. Президентът може да избира измежду лицата, които ще назначи за служебен премиер и в същото време се задължава с тяхното предложение за състав на кабинет. Не съществува пречка, когато президентът не одобри предложения състав, да определи нов кандидат за министър-председател. Това ще наложи нови консултации с парламентарните групи. Вместо да търси начини за ускоряване на процедурата и конкретизиране на задълженията на участващите в нея, законодателят я усложнява и създава редица възможности за размиване на отговорност, смята Радев. Според него законодателят е целял да създаде един фактически зависим от парламента, но ограничено отговорен пред него служебен кабинет.

Румен Радев смята, че конституционните поправки, които уреждат срока на работа на Народното събрание създават двусмислие за началния момент, от който да се отчита продължителността на мандата на парламента.

Противоконституционна, според държавния глава, е поправката, която предвижда българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри, ако са живели в страната през последните 18 месеца, а изискване да е само български гражданин да важи при избора на президент.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img