14.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Правосъдният министър внася жалба за избора на Сарафов

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Правосъдният министър Атанас Славов внася жалба във Върховния административен съд (ВАС) за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор.

Причината за това е, че Сарафов беше избран от Прокурорската колегия на ВСС спешно на извънредно заседание. Според министър Славов това е трябвало да се направи от Пленума на ВСС, а не от Прокурорската колегия на ВСС.

„Аз изчерпах всички институционални възможности, за да има яснота дали най-висшите позиции в съдебната власт се заемат въз основа на високи морални и професионални качества или не“, коментира темата новият правосъден министър Атанас Славов.

Той ще поиска от Пленума на ВСС спиране на избора на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд по жалбата на бившият обвинител №1 Иван Гешев.

„Когато имаме допуснато дело, с което се оспорва конституционността на закона, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава органът спира до произнасянето на конституционния съд“, каза още Атанас Славов.

Част от кадровиците споделят това мнение. „Защото има обвързващо действие по отношение на това как ще бъде избран следващия главен прокурор. Защото пряко касае формирането на мнозинство, доколкото съм запозната, а това все пак е въпрос, който пък има значение по отношение на нашето решение“, обясни Даниела Марчева, която е член на ВСС.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img