14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Атанас Славов: Отваря се шанс да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Отваря се шанс да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура, която вдъхва доверие чрез своята безпристрастност и ефективност. Това написа в профила си във фейсбук министърът на правосъдието Атанас Славов. Повод за коментара му е указът, с който президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от поста главен прокурор. 

„Президентът завърши по логичен и конституционно издържан начин процедурата по освобождаването на Иван Гешев от позицията главен прокурор, като се съобрази с предложението на пленума на Висшия съдебен съвет. Сега цялата политическа класа и в частност ние като управляващи сме изправени пред историческата отговорност да променим по такъв начин съдебната система, че прокуратурата в България да работи в интерес на обществото, като обективно и систематично повдига в съда годни обвинения и стартира реална битка с престъпността на всички нива“, написа Славов. 

На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img