19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Протестите срещу съдебната реформа набират скорост в Израел

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Десетки хиляди хора протестираха днес в Израел срещу плановете на правителството да ускори спорна съдебна реформа, тъй като мнозина се опасяват, че тя ще отслаби съдебната система, предаде ДПА.

Само в Тел Авив са демонстрирали повече от 150 000 души въпреки изключително влажното време, съобщиха медиите.

Хиляди хора протестираха и в други градове в Еврейската държава.

Правителството на Израел работи за приемане на закон, който ще ограничи правомощията на Върховния съд да упражнява надзор върху правителството и отделните министри.

Парламентарна комисията в Кнесета подготвя законопроекта за окончателно гласуване от законодателния орган.

Критиците се опасяват, че законът може да доведе до корупция и произволни назначения на висши длъжности, а правителството обвинява съдиите в прекомерна намеса в политическите решения.

Месеци наред има демонстрации срещу плановете за промени и протестите набират все по-голяма скорост с напредването на законопроекта.

Стотици резервисти казват, че ще спрат да служат, ако законът бъде приет, а стотици други могат да последват примера им.

Повече от 1000 лекари също са заплашили да напуснат работа. Те се опасяват, че съдебната реформа ще се отрази негативно на икономиката, демокрацията и сигурността, както и на здравната система.

По-рано тази година Върховният съд постанови, че назначаването на лидера на партията ШАС Арие Дери за министър на вътрешните работи е „неподходящо“ поради скорошната му присъда, което принуди Нетаняху да уволни своя лоялен привърженик. Ако новият закон бъде приет, това означава, че Дери вероятно ще бъде възстановен, казват наблюдатели.

Планираните от правителството реформи предизвикват силно разделение в обществото, като 67% от хората казват, че се страхуват от избухване на гражданска война, според проучване на телевизионния на Канал 12.

Допълнителни митинги са планирани за вторник, който ще бъде „Ден на съпротива“, а протестиращите ще се опитат да блокират пътища в цялата страна. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img