19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Доц. Киселова: Има шанс за кабинет, обществото е уморено

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Теоретично има шанс за кабинет. Нека да видим окончателното разпределение на мандатите и личностите, които ще станат народни представители. Тези избори показаха няколко негативни тенденции. На първо място – продължава да намалява избирателната активност. Значително се увеличи броят на българските граждани, които са гласували с „Не подкрепям никого“ – това би била шестата парламентарна група между БСП и ИТН.

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и вариант, в който политическите лидери не успеят да направят кабинет.

„Обществото е уморено, но не е само причината в умората за ниската избирателна активност. Можем да очакваме, че във време, в което са започнали ваканциите, ще има ниска избирателна активност. Тук стои въпросът дали партията, която има най-много действителни гласове, ще получи право да опита да състави правителство“, коментира доц. Киселова.

„Българските граждани бяха много отзивчиви към хората, които бягаха от войната, но в никакъв случай не са на страната на Украйна. Мнозинството е по-скоро България да запази неутралитет или да не дарява оръжия“, каза още преподавателят по конституционно право.

След полагане на клетва, първата задача на народните представители е да изберат председател на НС, зам.-председатели в следващите дни, да конституират комисии и едва тогава може да се говори за отваряне на Изборния кодекс, обясни доц. Киселова.

„Макар да бяха сложни изборите, трябва да видим колко от българските граждани са гласували с машина. Тогава може да се каже, че аргументът „машините ни затрудниха или улесниха“, ще отпадне и няма да се налага да променят ИК. При местните избори, които са по-сложни, допълнително ще натоварят СИК, но сериозно бяха вдигнати възнагражденията им“, отбеляза гостът.

„И само с гласовете „за“ на ГЕРБ при 121 може да бъде формирано правителство. Тук не става въпрос как ще бъде избрано, а как ще изглежда бюджетът, който той трябва да прилага“, посочи още доц. Киселова.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img