19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Мария Габриел: Взаимодействията между образованието и иновациите дават перспективи за развитие на регионите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в третата среща на Европейската мрежа на иновативните висши училища /ENIHEI/. Домакин на събитието бе Техническият университет в Габрово.

Как може висшето образование да подкрепи създаването на паневропейска иновационна екосистема? Какви са предизвикателствата и възможностите? Какъв е приносът на Европейската мрежа за висши учебни заведения, чийто създател е Габриел? Тези въпроси бяха във фокуса на събитието, чиято цел бе чрез споделяне на идеи и работа по съвместни проекти да се мобилизира сектора на висшето образование да развие своя новаторски потенциал.

„Европейската мрежа за висши учебни заведения поставя университетите в центъра на иновациите. Тя е пример как, свързвайки образованието с иновациите, се насърчава предприемаческия дух и новаторството на студентите и създаването на регионални иновационни екосистеми. Силата им са конкретните решения, които предлагат. Радвам се да видя и добрите резултати от работата на представителите от България – Технически университет – Габрово, Технически университет – София и Тракийския университет в Стара Загора“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

В изказването си тя постави акцент върху три основни теми- международното сътрудничество и важната роля на инициативи като Европейската стратегия за университетите, регионите като двигател на иновациите и стратегическите инвестиции в умения и използването на ресурси на национално и европейско ниво.

Мария Габриел посочи, че на национално ниво България работи за превръщането на висшите училища в изследователски и иновационни центрове, което е заложено в Стратегията за развитие на висшето образование (2021-2030) и Националната стратегия за развитие на научните изследвания, и че вече е дадена възможност университетите да получат статут на изследователско висше учебно заведение.

Вицепремиерът отбеляза и решаващата роля на регионите за насърчаване на иновациите и засилване на ролята на университетите в създаването на дълбоки технологични долини.

„Новата европейска програма за иновации си поставя амбициозната цел да идентифицира до 100 региона, ангажирани да подобрят посоката на своите инвестиции и политики в областта на научните изследвания и иновациите. С Регионалните иновационни долини ние се стремим да създадем общност от региони, които отговарят на местните предизвикателства и нужди, като същевременно допринасят за стратегическите приоритети на Съюза“, информира Габриел.

Тя наблегна и на необходимостта от стратегически инвестиции в умения и инфраструктура и пълното използване на наличните ресурси.

„Насърчавам още повече висши учебни заведения от страната да се присъединят към ENIHEI, като по този начин се включат в международното сътрудничество, допринесат за разширяването и обхвата на мрежата и засилят иновационния потенциал на университетите“, апелира вицепремиерът.

„Заедно можем да превърнем Европа в движеща сила за иновации, базирани на силен набор от таланти, свързвайки университетите с иновационни сектори и формиращи регионални екосистеми“, каза още тя.

В събитието участваха кметът на Габрово Таня Христова, ректорът на Техническия университет -Габрово проф.д-р Илия Железаров, представители на университета в Саламанка и висшето училище по изкуства, наука и технологии, Малта.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img