12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Представители на партии и коалиции получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за вота

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Представителите на регистрираните партии и коалиции за изборите на 2 април са получили достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. 

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология са презентирали пред всички парламентарно представени партии в 48-то Народно събрание основни изводи, залегнали в доклада от процеса по удостоверяване на машините за гласуване. Това съобщиха от МЕУ.

В присъствието на членове и експерти от Централната избирателна комисия и „Сиела Норма“, която осигурява машинното гласуване, представителите на регистрираните партии и коалиции в изборите на 2 април – в защитена среда, са получили достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. 

Всички присъстващи са получили отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите парламентарни избори. Информация от удостоверяването на машините за гласуване беше предоставена в изпълнение на решение на ЦИК от 16 март.

За първи път в процеса са участвали всички парламентарно представени партии в последното Народно събрание.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img