9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Около половината устройства за видеонаблюдение са излъчвали в пиковия момент в неделя вечерта, съобщи министър Георги Тодоров

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Около половината устройства за видеонаблюдение са излъчвали в пиковия момент в неделя вечерта. Малко повече от 6500 устройства са излъчвали едновременно, от общо близо 12 000 устройства. Това обясни служебният министър на електронното управление Георги Тодоров в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

Той отбеляза, че записите от процеса на видеоизлъчване в реално време от броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден ще бъдат качени на платформата video.bg след обработване на резултатите от изборите от Информационно обслужване. 

„Там където е активирано техническото устройство, то е активирано не само да излъчва, но и да записва. Там, където са активирани устройствата, са налични и записите“, каза служебният министър. 

От утре поетапно ще се свалят записите от устройствата и ще се качват на платформата. Към момента са налични всички записи на тези, които са излъчвали на живо, посочи Георги Тодоров. 

Според него неизлъчването може да се дължи на липса на интернет от страна на операторите или неактивиране на самото техническо устройство от страна на членовете на секционните избирателни комисии. 

На много места не са включени камерите, отбеляза Георги Тодоров. Той даде пример с училище в София с две съседни секции, но от едната има излъчване на живо, а от другата в съседната стая – не. 

„В организацията на целия процес бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства. Тестовете на устройствата, които са направи преди изборите, са успешни. Имаше само пет дефектирали устройства, които се наложи да подменим“, обясни министърът на електронното управление. 

Той добави, че в събота, когато са проведени тестовете, са регистрирали повече от 11 300 активирани устройства, но в неделя след изборния ден техният брой е различен. На въпрос какви са предвидените наказания в такива случаи, министърът на електронното управление каза, че законът мълчи. 

„Не сме регистрирали хакерски атаки нито към платформата, нито към други държавни сайтове. Мерките, които сме взели, вероятно оказват ефект“, отбеляза още Георги Тодоров.  

„Беше заложено в Изборния кодекс Министерски съвет (МС) да отговаря за техническото обезпечаване на изборите. Смятам, че МС се справи в този абсурдно кратък срок да осигури платформа, през която да се излъчва видеонаблюдението. Постарахме се да намерим най-щадящото бюджетно решение, спестихме на държавата може би повече от 10 млн. лева с такива устройства, които могат да се използват и за в бъдеще, ако разпоредбите не се променят“, каза Георги Тодоров. Той информира, че устройствата в момента са ограничени и не могат да се използват като телефони, но ще бъдат отключени и ще се използват в администрацията, за да не бъде похарчен напразно този финансов ресурс. 

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img