9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Нов консултативен съвет към ООН ще се фокусира върху научните постижения

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Нов консултативен съвет ще съветва лидерите на ООН относно постиженията в сферата на науката и технологиите, предаде ДПА, като цитира генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. 

Освен това експертите ще информират за ползите от прилагането на постиженията, както и за възможностите да се намалят потенциални рискове, се казва в разпространено изявление.

„Научно-техническият прогрес може да подпомогне усилията за постигане на Целите за устойчиво развитие, но също поражда етични, правни и политически проблеми, които изискват многостранни решения“, заяви Гутериш.

Съветът ще засили ролята на ООН като надежден източник на данни и доказателства, добави той.

Освен експертите, които вече работят за ООН, част от новосформирания съвет ще бъдат седем учени от различни области, работещи в университети в Канада, Аржентина, Република Южна Африка и САЩ. Той ще бъде свързан и с мрежа от различни научни институции от целия свят, каза Гутериш.

Един от членовете е германо-американският нобелов лауреат Томас Зюдхоф. Той е биохимик в Станфордския университет. През 2013 г. заедно с още двама колеги получава Нобелова награда за медицина за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия, припомня ДПА.

БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img