18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Макрон призова Си да вразуми Русия за постигане на мир в Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Френският президент Еманюел Макрон призова днес китайския президент Си Цзинпин да вразуми Русия и да помогне за спиране на войната в Украйна, предадоха световните агенции.

„Руската агресия в Украйна нанесе удар на (международната) стабилност“, каза Макрон на Си преди тяхна среща в Пекин. „Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички на масата за преговори“, заяви френският президент.

„Необходимо е да намерим начин за постигане на траен мир“, каза той и изрази увереност, че „това е също толкова важен въпрос за Китай, колкото за Франция и Европа“.

Макрон също така настоя китайският лидер да окаже натиск върху Москва да се съобразява с международните правила за неразпространение на ядрени оръжия.

Китай и Франция имат възможностите и отговорността да превъзмогнат „различията и ограниченията“, докато светът преминава през дълбоки исторически промени, заяви Си, цитиран от китайската държавна телевизия. Според него отношенията между Китай и Франция поддържат позитивна и стабилна инерция.

Той не спомена Украйна или Русия, но приветства отношенията с Франция. По думите му Пекин и Париж са „твърди поддръжници на многополюсната система в света“.

Правителството на Си обяви, че има „безгранично приятелство“ с Русия, преди руското нахлуване в Украйна през февруари миналата година. Пекин обаче се стреми да изглежда неутрален и призовава за мирни преговори. Миналия месец китайският лидер получи бляскав прием от руския президент Владимир Путин при посещение в Москва.

Макрон каза след срещата със Си, че двамата са обсъдили войната в Украйна и са се съгласили, че ядрените оръжия би трябвало да бъдат изключени от конфликта.

На съвместна пресконференция френският президент заяви, че архитектурата на сигурността в Европа не е възможна, докато Украйна е окупирана и една държава членка на Съвета за сигурност на ООН нарушава устава на световната организация, което по думите му е „недопустимо“.

Според служител на Елисейския дворец срещата между Макрон и Си е била „откровена и конструктивна“ и е продължила час и половина.

Правителството на Си разглежда Русия като източник на енергия и партньор в противовес на агресивното според Китай поведение на САЩ и несправедливите, както ги определя Пекин, критики срещу него относно човешките права.

Китай е най-големият купувач на руски петрол и газ, което помага за поддържане на приходите на Москва в момент, когато тя е подложена на санкции от Запада. Това увеличава китайското влияние, но изглежда, че Си не желае да застрашава партньорството чрез оказване на натиск върху Путин.

„Китай винаги се е придържал към обективна и справедлива позиция по въпроса за украинската криза“, каза говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. „Ние се застъпваме за политическо решение на кризата и насърчаваме мирните преговори“, заяви тя.

Преди да се срещне със Си, Макрон разговаря с китайския премиер Ли Цян, на когото каза, че Франция иска да „изгради общ път“ за решаване на „всички големи конфликти“ освен този в Украйна.

Ли заяви, че вероятно може да има „широко съгласие“ между Макрон и Си, но не показа дали Пекин би проявил готовност да убеждава Москва за постигане на мир. Според него срещата между двамата лидери ще „изпрати положителни сигнали за съгласуваните усилия на Китай, Франция и Европа за поддържане на световния мир и стабилност“.

Заедно с Макрон в Китай е и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на първото си посещение в страната, откакто заема поста.

Си заяви на среща с Макрон и Фон дер Лайен, че Китай и ЕС би трябвало да се придържат към диалог и сътрудничество, да поддържат световния мир и стабилност и да насърчават общото развитие и благоденствие, съобщи китайската държавна телевизия.

Според китайския президент Пекин желае да работи с ЕС за възобновяване на обмена на всички нива и за премахване на „намесата“ и предизвикателствата, за да се даде нов тласък на отношенията между Китай и ЕС.

Някои анализатори намекнаха, че Макрон и Фон дер Лайен могат да възприемат при посещението си в Китай ролята на „доброто и лошото ченге“, при което френският президент да насърчи рестарт в отношенията, а председателката на ЕК да се заеме с излагане на по-трудните въпроси и очертаване на червените линии в тези отношения.

Миналата седмица Фон дер Лайен предупреди, че ЕС трябва да бъде готов да разработи мерки за защита на търговията и инвестициите, които могат да бъдат използвани от Китай за цели в сигурността и военната сфера.

Източник: Илиян Могиларски, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img