14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Най-добрият начин да бъде защитена Молдова е да защитаваме Украйна, каза британският външен министър

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Най-добрият начин Молдова да бъде защитена от нападение на Русия е да бъде защитавана Украйна, каза днес британският външен министър Джеймс Клевърли, въпреки че не се ангажира с преки доставки на оръжие за Кишинев, предаде Ройтерс.

Министърът се изказа по време на визита в Молдова, където обяви британска помощ на стойност 10 млн. британски лири (12 млн. долара) за икономически и административни реформи, включително за енергийния сектор на Молдова.

От началото на руската инвазия в Украйна преди една година прозападното правителство на Молдова и неговите съюзници се опасяват, че страната може да бъде въвлечена в конфликта. Държавата с население 2,5 милиона жители граничи с Украйна, а руски миротворци са разположени в нейния проруски сепаратистки район – Приднестровието.

Попитан от журналисти дали Лондон планира военна помощ за Молдова, Клевърли каза: „Твърдо вярваме, че един от най-добрите начини да бъде защитена Молдова от физическо нападение е да помагаме на украинците да се защитават от Русия“.

През последните месеци руски ракети, изстреляни по Украйна, са навлизали във въздушното пространство на Молдова, а молдовските власти обвиняват Кремъл за разпалване на антиправителствени протести – нещо, което Москва отрича.

През февруари молдовската президентка обвини Русия, че планира извършаването на преврат за сваляне на молдовското правителство.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img