26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Лични лекари сигнализират, че получават половината от заявените количества ваксини

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В хода на кампанията за поставяне на новата ваксина срещу Covid-19 през последните дни лични лекари в София сигнализираха, че им се отпускат само половината от заявените количества ваксини. Продължават и проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина „Инфлувак Тетра“ в информационната система, поради което лекари поставят предимно от другия вид ваксина.

Миналата седмица д-р Станислава Крайселска заявява получаването на 12 флакона с ваксини срещу Covid-19, а от Регионалната здравна инспекция ѝ дават половината от тях. Нова заявка от днес остава 100 процента неизпълнена – нямат налични.  

„В сряда съм организирала една по-голяма група – и за противогрипни, и за Covid-19, и се опасявам, че ще има връщане на пациенти. А аз не мога всеки ден да ходя до РЗИ, разбирате ли, че с градския транспорт ми отнема около час и половина до два часа.“

За четвърти ден д-р Крайселска не успява да въведе в електронната система направена имунизация с противогрипната ваксина „Инфлувак Тетра“, въпреки че в петък от „Информационно обслужване“ обявиха, че коректният код на ваксината е наличен и разработчиците на медицински софтуер са уведомени за него. 

„Лошото е, че това го разбирам, след като съм имунизирала пациента. И се оказва, че не мога да му въведа ваксината.“

По данни на „Информационно обслужване“ за този сезон до момента у нас са поставени 1530 дози от проблемната „Инфлувак Тетра“ и 6168 дози от другия продукт – „Ваксигрип“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img