9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Божидар Божанов: Предлагаме визия за дигитализиране на страната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Нямаме нова информация, която да затвърди предположенията. Доказателства едва ли ще има някога. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов по повод твърденията на управляващите, че сривът в електронната система на „Български пощи“ се дължи на хакерска атака от Русия.

Не можем да обвиняваме Русия за срива, в „Български пощи“ темата с киберсигурността е неглижирана с години, затова беше предприета стъпката старото ръководство да бъде уволнено от вицепремиера Константинова. Тази стъпка беше драстична, но мисля, че беше адекватна, добави Божанов, цитиран от novini.bg.

Той съобщи, че с постановление на Министерски съвет „Български пощи“ влиза в списъка със стратегически обекти и ДАНС влизат на проверка. Работи се и по възстановяване на системата.

По думите му руските хакерски атаки засягат повече източноевропейските държави. С Европейската комисия обсъждахме механизъм за споделяне на атаки в реално време, т.е, когато една държава бъде нападната, всички останали държави да научават на секундата и да не допуснат дори опит за атака от адресите, от които се извършва нападението, заяви министърът.

Божидар Божанов увери, че има спънки, но нито една от тях не прави невъзможна задачата България да има работещо електронно правителство.

Предлагаме визия за дигитализиране на страната. Задачата ни е да премахваме пречките, посочи той.

Божанов обяви, че електронната идентификация вече се разработва. Напълно реалистични са сроковете системата да заработи до края на годината, отбеляза министърът, като уточни, че тя може да се използва за достъп до здравни данни, справки в НАП и НОИ, достъп до електронните услуги на МВР, достъп до услугите на Агенцията по вписванията, до кадастъра и др. Идеята е, че интеграцията към тази система е много лесна и разходите за това са незначителни, каза още министърът на електронното управление.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img