14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

„Левицата“ с позиция и редица предложения за бюджета

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Финансовата и икономическата криза не могат да бъдат стоварени върху работещите български граждани, е позицията на политическата формация „Левицата“ по предлагания проект на бюджет. Сегашните предложения за бюджета не съответстват на интересите на голямата част от българските граждани, каза Валери Жаблянов. От „Левицата“ изложиха предложенията си за бюджета, разработени от група експерти и ръководството на коалицията. 

Предлагания в момента бюджетен дефицит от 3 процента е нереалистичен и би увредил икономиката, каза Георги Кадиев. Той може да бъде постигнат постепенно в рамките на две години: „Не считаме, че е задължително да се влезе в еврозоната 2025 година. Когато сме готови – тогава“.

От формацията залагат с 800 милиона повече от предвидените сега в бюджета 16,3 милиарда лева приходи от ДДС. Еднократен данък свръхпечалба, както в момента е за енергийните предприятия, да се въведе и за банковия сектор, производството и търговията с оръжие, на горивата, на хранителните вериги и телекомуникационния сектор: „Избрали сме тези сектори, защото това са сектори, в които или има монополни, картелни споразумения, или те имат благодарение на международна конюнктура, свръхпечалба“.

Въвеждане на прогресивен корпоративен данък с две ставки: от 10 процента и 15 на сто за големите предприятия. Предвидени са допълнителни плащания за енергийно бедните, за майчинство и детска помощ, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10 процента. Предлага се увеличението на минималната работна заплата да бъде от 1 юли тази година, както и промяна в принципа на данъчното облагане, каза Мая Манолова:

„Като предлагаме да бъде въведен необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, който да важи за работещите, които получават работни заплати в размер до средната работна заплата“.

Ще бъде предложена промяна и в закона за външния дълг, посочи Георги Кадиев: „С което да се сложи таван на възможността за теглене на външен дълг за текущи разходи, за да може да се дисциплинирана държавата какви дефицити може да прави“.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img