18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Кирил Петков: Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците, каза пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация. Това напрежение ще продължава всеки ден, защото всеки ден трябва да се правят нови решения и всяко се отразява и на партийните интереси, и на националните. Ние през цялото време сложихме това, което вярваме, че трябва да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме голяма политическа цена. Готови сме да я платим, докато резултатите са правилни“, декларира той.

„За Конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове, ДПС беше толкова важна, колкото и ГЕРБ, колкото и ние този проект да бъде реалност“, коментира съпредседателят на ПП-ДБ в предаването „Неделя 150“. Той посочи, че още в първите дни на парламента са ги потърсили за конституционните промени.

„Ние бихме се радвали, ако вратата е широко отворена за всеки, който иска да бъде част от тази промяна. Вратата беше отворена за всички, които се съгласяват на тези принципи, които залагаме. /…/ Ако не сме направили компромис с крайния резултат и сме придвижили нещата напред, трябва да бъдем оценени по действията и резултатите, а не по привидните пиарски ходове. Ние не правим компромис с принципите си заради някакви други цели“.

Петков се обърна към всички критици – нека да следят крайния резултат:

„Докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими. /…/ Ако ГЕРБ и ДПС гласуват за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развитие, ние ще поемем пиарския риск за това, че всички ще ни хулят. В момента, когато се измени на крайните резултати, тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ това го осъзнават“.

В предложенията за промяна в Конституцията има много големи промени, които не са бомбастични като заглавия, посочи Кирил Петков. За пръв път ще се раздели ВСС и за пръв път НС ще има превес в избора на прокурорската колегия:

„Ако до този момент казваме, че прокуратурата трябва да се самовъзпроизвежда – запазваме един голям риск, че ако един път е превзета системата, това възпроизвеждане отново и отново от същите хора за следващите хора – това прави прокуратурата опасна бухалка, която във времето започва да концентрира власт, която не е свързана с избори, с демокрация. Ако прокуратурата е превзета, хората, които държат тези властови ресурси, имат пълен контрол над голяма част от обществените събития без да участват в избори. Вкарвайки НС да бъде водещата квота в прокурорската колегия, ние отпушваме този цикъл и даваме светлина и демокрация в този процес. Ако демократично избраните народни представители могат във времето да променят прокурорската колегия, това означава, че вкарваме демокрация в този процес“.

По думите му до този момент прокурорската колегия е била капсулирана. Според него от тези промени, които се залагат, няма да видим резултат от днес за днес. Но въпросът е във времето да могат да изсветлят системата, добави той.

Ако обществото не е готово за такива промени, никой не може да му помогне, категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img