22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Близо 40 000 извинителни е-бележки са издадени от началото на учебната година

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, е повече от 3 300. Средно на ден се генерират над 5 000 извинителни бележки,  показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1 до 12 клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия. От днес, 1 октомври, извинителните бележки се издават само по електронен път.

След извършването на физически преглед личният лекар или медицинско лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия.

Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. Така се гарантира конфиденциалност и защита на медицинските и личните данни. Новата функционалност елиминира възможността от злоупотреби и издаване на „фалшиви“ бележки, с което се избягва риска от нерегламентиран достъп до лична здравна информация.

Преминаването към изцяло електронни извинителни медицински бележки за учениците е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като допълнителната функционалност бе разработена от „Информационно обслужване“ АД. До края на годината предстои да се дигитализират и други важни документи, като медицинско свидетелство за встъпване в брак, удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, медицинско за работа и лична профилактична карта. 

В образователнатасистема годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, каза на пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, когато беше представен процесът по издаване на електронна медицинска бележка за извинение на отсъствията. 

По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците. Министърът обясни, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система. Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите, отбеляза тогава Цоков. БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img