9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Кипър засилва мерките за справяне с незаконните мигранти

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Правителството на Кипър засилва мерките за справяне с нарастващите потоци от незаконни мигранти. По над 100 души влизат нелегално в страната всеки ден, като за първите четири месеца на годината са подадени над 7600 молби за убежище.

В Кипър ще бъде създадено специално звено за наблюдение на „зелената линия”, разделяща острова, като ще бъдат назначени допълнително 300 полицаи, които да патрулират по нея и да предотвратяват незаконното влизане в републиката. Това предвижда правителственият законопроект, чието обсъждане в парламента започна.

Около 10 млн. евро ще са необходими за годишните заплати, закупуване на оборудване и превозни средства за новите полицейски сили.

През септември се очаква да бъде инсталирана и да заработи първата от трите фази на електронната система за 24-часово технологично наблюдение на „зелената линия”, която Кипър купува от Израел.

Над 90% от незаконните мигранти в републиката през тази година са преминали през буферната зона между двете части на острова, според представените в парламента данни.

През първите четири месеца са подадени над 7600 молби за убежище в сравнение с 2800 през същия период на 2021 г., а почти 1650 нелегални мигранти са репатрирани в техните страни, съобщи вътрешният министър Никос Нурис.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img