13.8 C
София
събота, май 25, 2024

България има нужда от редовен кабинет, с ясен хоризонт, с ясна програма, със споделени приоритети, смята Атанас Пеканов

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България има нужда от редовен кабинет, с ясен хоризонт, с ясна програма, със споделени приоритети, които гледат към бъдещето и които ще направят страната ни по-подготвена за изпитанията, пред които сме изправени. Това коментира в новините на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Надявам се, че новият парламент ще може да се обедини около такива приоритети, добави той. Смятам, че трябва да има редовен кабинет, каза Пеканов.

Той коментира и доклада „Икономически преглед на България“, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който беше представен официално днес.

Членството ни в ОИСР е един от важните външнополитически приоритети за страната ни. Служебният кабинет работи изключително активно по това в последните месеци. Тази работа включва редица правни инструменти, законодателни разпоредби, които трябва да се променят, както и този икономически преглед, изготвен от организацията, който ни дава насоки накъде трябва да се движим, коментира Пеканов.

Той изброи някои от препоръките, изпълнението на които, по думите му, ще подобри България: стабилни публични финанси, съдебна реформа, високи стандарти в образованието, социална подкрепа, където е нужна, стъпките по декарбонизация и зеления преход.

ОИСР е организация на развитите икономики. Там, където е най-висок БВП на глава от населението, стандартът на живот, доходите, а това е и нашата цел. Институциите трябва да се борят за това. Със следване на тези препоръки и стандартите, които са в тези страни, смятаме, че това ще направи икономиката ни по-устойчива, добави Пеканов.  

Източник: Рени Никифорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img