26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Икономиката на САЩ нарасна с 4,9% през третото тримесечие

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Икономиката на САЩ е нараснала с 4,9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година и след растеж с едва 2,1% през второто тримесечие на тази година, показват данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Това представлява лека низходяща ревизия на предишната оценка за повишение с 5,2%. Въпреки ревизията, това е най-солидната икономическа експанзия на САЩ от десетилетия насам с изключение на пандемичните 2020 и 2021 г.

Очакванията обаче са за сериозно забавяне на растежа до нива от 1-2% през последното тримесечие на 2023 г., тъй като високите лихви започнаха да притискат икономиката през последните месеци. Потребителите купуват по-малко скъпи стоки, фирмите инвестират по-малко, а наемането на нова работна ръка се забавя.

Все още обаче няма признаци за предстояща рецесия, тъй като продължаващата сила на трудовия пазар подхранва потребителските разходи, за да поддържа икономиката в добра форма.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж, бяха ревизирани в низходяща посока до повишение през третото тримесечие с 3,1% при предишна оценка за ръст с 3,6%, но продължават да бележат най-солидно увеличение от последното тримесечие на 2021 г. Тази низходяща ревизия се дължи най-вече на по-слабо нарастване на разходите за услуги.

В същото време частните бизнес запаси добавиха 1,27 процентни пункта към икономическия растеж при предишна оценка за добавяне на 1,4 пункта.

Износът пък нарасна с 5,4% (при предишна оценка за повишение с 6%), докато вносът се увеличи с 4,2% (под предишна оценка за 5,2%).

От друга страна, нежилищните инвестиции претърпяха възходяща ревизия, бележейки повишение с 1,4% (при предишна оценка за нарастване с 1,3%), тъй като инвестициите в структура нараснаха много повече от очакваното (с 11,2% спрямо с 6,9% при предишната оценка). Възходяща ревизия претърпяха и жилищните инвестиции (до повишение с 6,7% от 6,2%, според предишната оценка), както и държавните разходи (повишение с 5,8% вместо с 5,5%).

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img