12.7 C
София
петък, април 19, 2024

Главният прокурор изпрати писмо до няколко европейски институции заради случая „Nexo“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия. Това съобщиха от прокуратурата.

Става дума за действия по разследването “Nexo”. Прокуратурата води разследване за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, и причинени вреди в различни държави.

Групата е действала от началото на 2018 г. до 12 януари тази година у нас, във Великобритания и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четирима, сред които Коста Кънчев и Антони Тренчев.

На 4 април прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция – Интерпол.

Три дни по-късно е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми са пристигнали на на 6 април в 23:05 ч. на летището в  Белград с полет от Дубай. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 7 април по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Сърбия не е изпълнила задължението си по Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти. Така на издирваните е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика, пише в писмото на Гешев.

В него главният прокурор отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.   

Източник: Димитър Абрашев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img