12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Германия няма да успее да запълни празнотите във военния се капацитет до 2030 г., каза министърът на отбраната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Германската армия няма да може изцяло да запълни съществуващите  празноти до 2030 г., обяви министърът на отбраната Борис Писториус, в момент когато Берлин се опитва да обнови въоръжените си сили след руската инвазия в Украйна, след десетилетия на занемаряване, предаде Ройтерс.

Всички знаем, че съществуващите празноти не могат да бъдат напълно преодолени до 2030 г. Това ще отнеме години. Всеки си дава сметка за това, каза Писториус в интервю за в. „Велт ам зонтаг“, публикувано днес.

Вече амортизиран след десетилетия на недофинансиране от края на Студената война насам, Бундесверът сега е в по-лошо състояние дори в сравнение с предходната година, заради оръжията и боеприпасите, дарени на Украйна, чиито липси още не са попълнени, смятат експерти.

Писториус отхвърли по-нататъшни доставки за Украйна от запасите на Бундесвера, надхвърлящи поетите ангажименти.

Казано направо, подобно на други държави, разполагаме с ограничена наличност. Като федерален министър на отбраната, не мога да дам всичко (което имаме).

Военният министър, който беше назначен по-рано тази година, каза, че увеличаването на бюджета за отбрана, за да бъдат достигнати целите на НАТО за 2% от БВП, при сегашни 1,5%, е главният му приоритет.

Ако това бъде задействано в края на този законодателен период, ще бъда удовлетворен, добави Писториус.

Германия планира също военноморска мисия в Индийско-тихоокеанския регион през следващата година и разширява  партньорството си с ключови държави в региона: Япония, Австралия, Индия, Индонезия, Южна Корея и Сингапур, обяви Писториус.

Министърът каза, че свободата на движение в морските води в региона е изправена пред твърде големи предизвикателства.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img