12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Германия иска от ЕС да наложи санкции и на руския ядрен сектор

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Германското правителство призовава ЕС да наложи санкции на руската ядрена индустрия, тъй като войната в Украйна продължава, съобщи ДПА.

Очевидно е, че Русия умишлено използва зависимостите в енергийния сектор като средство за оказване на натиск, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек. „Затова сега германското правителство се изказа пред Европейската комисия в полза на включването на гражданския ядрен сектор. Това трябва да бъде част от следващия пакет от санкции.“ 

Наред с други области на дейност, Русия доставя уран за ядрени горивни пръти и съхранява радиоактивни отпадъци на своя територия.

Необходимо е целият ЕС да стане по-независим от Русия, заяви Хабек. „Вече сме изминали дълъг път в много области, включително в областта на енергетиката. Ядреният сектор все още е отворен“, каза той. Според него е неоправдано, че този сектор все още се третира преференциално. „Ядрените технологии са изключително чувствителна област и Русия вече не може да бъде считана за надежден партньор тук.“

Хабек добави, че ще са необходими преходни периоди. „Но е важно да започнем и да не се отказваме от решителни действия и в тази област“, подчерта той.

Хабек призова за пръв път за санкции срещу страните, които получават уран от Русия въпреки войната, след посещение в Киев в началото на април, припомня ДПА.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img