14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Китай съобщи, че е симулирал удар по Тайван на втория ден от военните учения около острова

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Китайските въоръжени сили са симулирали прецизни удари срещу Тайван през втория ден от военните учения около острова и тайванското министерство на отбраната съобщи за многобройни полети на китайските военновъздушни сили, както и че следи ракетните сили на Китай, предаде Ройтерс.

Китай, който настоява, че демократично управляваният Тайван е негова територия, вчера започна тридневни военни учения около острова, ден след като тайванската президентка Цай Ингвен се завърна от кратко посещение в САЩ.

Китайската държавна телевизия съобщи, че патрулите за проверка на бойната готовност и ученията около Тайван продължават.

„Под единното командване на командния център за съвместни операции множество видове подразделения извършиха симулирани съвместни прецизни удари по ключови цели на остров Тайван и в околните морски райони и продължават да поддържат настъпателна позиция около острова“, се казва в съобщението.

Източник от тайванската служба за сигурност заяви пред Ройтерс, че вчерашните китайски учения около протока Баши, който отделя Тайван от Филипините, са включвали симулирани атаки срещу бойни групи на самолетоносачи, както и учения за борба с подводници.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че до обед местно време днес е проследило в околностите на Тайван 58 китайски самолета, включително изтребители Су-30 и бомбардировачи Ейч-6 (H-6), както и девет кораба. Ведомството добави, че обръща особено внимание на ракетните сили на Народноосвободителната армия, които отговарят за китайските ракетни системи с наземно базиране.

Източник: Владимир Арангелов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img