13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Генералният секретар на ООН е в Брюксел за среща с евролидерите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристига в Брюксел за срещата на европейските лидери, за да настоява те да облекчат санкциите върху торовете от Беларус.

Гутериш ще настоява руските и беларуските торове да стигнат до развиващите се страни въпреки санкциите срещу двете държави. Беларуският поташ попадна под ограничителните мерки, след като беларуският диктатор Александър Лукашенко приземи принудително полета с руския журналист Роман Протасевич и го арестува. След затягането на санкциите износът на поташ спадна със 70 на сто.

Основната тема, която европейските лидери ще разискват, ще бъде оказването на военна помощ за Украйна, като президентът на страната Володимир Зеленски ще се включи дистанционно в началото на заседанието.  Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомни, че целта е ЕС да осигури на Украйна 1 млн. 155 мм снаряди в рамките на 1 година.

Очакват се разногласия по общите заключения, след като някои страни-членки се противопоставят на приетата от Съвета на ЕС мярка в понеделник.  Президентът Румен Радев, който днес и утре ще представлява страната ни в Брюксел каза, че България отказва да се присъедини към общите политики за оказване на военна помощ за Украйна.

Председателят Шарл Мишел разговаря с повече от 23-ма европейски лидери, инвестирахме много, за да няма поправки. Не трябва да се допуска някои от тях да блокират другите, които искат да действат, подчерта дипломатически източник.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img