18.9 C
София
вторник, май 21, 2024

Фон дер Лайен: ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада и да ги извлича по нейния модел. Това се разбра от думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. В речта си тя подчерта изключителната зависимост от Китай по отношение на някои от тях:

„98 на сто от редкоземните материали получаваме от Китай, 93 на сто от магнезия пак оттам, 97 на сто от лития – също от Китай. Ако искаме да бъдем независими, трябва да започнем да снабдяваме и диверсифицираме нашите вериги от партньори, които са близки до нас. Миналата седмица бях в Канада и тя е такъв партньор“.

Утре Комисията ще представи предложения за законодателен акт за суровините от критично значение, съобщи Фон дер Лайен. Тя подчерта, че той е една от главните съставни части на индустриалния план на ЕС за Зеления пакт.

Актът трябва да гарантира доставките за ключови суровини за цифровия и зеления преход. Фон дер Лайен изтъкна, че необходимостта от тях ще нараства драматично през следващите десетилетия.  В тази връзка тя заяви, че е необходимо да се извличат повече руда и и минерали в Европа, а преработвателният капацитет да се засили поне до 40 на сто от годишното потребление.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img