19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Финландският президент защити решението на страната да продължи процеса по присъединяване към НАТО без Швеция

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Финландският президент Саули Ниинистьо защити решението на страната да пристъпи към присъединяване към НАТО без съседката си Швеция с мотива, че отхвърлянето на предстоящата ратификация на кандидатурата от страна на Турция би било проблематично, съобщи ДПА.

„Трябваше ли да отхвърлим ратификацията от страна на Турция? Това звучи малко налудничаво“, заяви Нинистьо в интервю за шведската телевизия, което беше излъчено изцяло снощи. „Щеше да бъде много проблематична ситуация, ако бяхме отказали на Анкара“, добави той.

Нинистьо направи тези коментари, след като в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че неговото правителство ще започне процеса на ратификация на кандидатурата на Финландия.

Макар че той винаги е подчертавал, че Финландия ще върви „ръка за ръка“ с Швеция, доколкото решението е тяхно, ратификацията в крайна сметка зависи от Турция и Унгария – двете страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали заявленията, подчерта Нинистьо.

След десетилетия на неутралитет двете скандинавски държави подадоха заявления за присъединяване към трансатлантическия отбранителен съюз през май миналата година, след руското нахлуване в Украйна. Те ясно заявиха, че желаят да се присъединят заедно.

Турция продължава да блокира присъединяването на Швеция с мотива, че страната отказва да екстрадира 120 души, смятани от Турция за терористи. Унгария също още не е ратифицирала финландската молба, като решението се очаква на 27 март.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img