22.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Европейски производител на ракети сключи сделка с Полша на стойност 1,9 милиарда британски лири

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Британското подразделение на европейския производител на ракети Ем Би Ди Ей (MBDA) се споразумя с Полша за сключването на сделка на стойност 1,9 милиарда британски лири (2,37 милиарда долара) за доставка на разработени от Великобритания системи за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на британското правителство.

„Радвам се, че дълбоките и исторически връзки на Обединеното кралство и Полша в областта на отбраната правят още една крачка напред с подписването на най-голямата сделка на Великобритания за износ на стоки в областта на отбраната с Полша“, заяви в изявление британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Сделката предвижда Лондон да достави британски модулни зенитни ракети с общо предназначение (Common Anti-Air Modular Missiles) и установки, с които да бъдат оборудвани 22 батареи на полската противовъздушна отбрана.

Правителството заяви, че сделката ще отвори над 500 нови работни места в британското подразделение на компанията.

Компанията за производство на ракети Ем Би Ди Ей е собственост на френската компания „Ербъс“ (Airbus) и британската „Би Ай И Системс“ (BAE Systems), които притежават по 37,5 процента от акциите, и на италианската отбранителна и аерокосмическа компания „Леонардо“ (Leonardo), която притежава останалите 25 процента.

Британското правителство заяви, че в Полша вече има разположени от тези системи заедно с войници от британската армия, за да защитават въздушното пространство на страната след нахлуването на руските сили в Украйна.

Системата може да поразява въздушни и ракетни цели на разстояние до 25 километра и е способна да свали обект с размера на тенис топка, който се движи със скорост, надвишаваща тази на звука, заяви правителството.

Миналата година Лондон, Варшава и Киев се споразумяха да развиват тристранното си сътрудничество, като укрепват отбранителните си способности и източния фланг на НАТО.

Източник: Симеон Томов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img