14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Димитър Стоянов: България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той постави под съмнение достоверността на изтеклите в публичното пространство предполагаеми секретни документи от Съединените щати и предположи, че те са преработени. Стоянов каза, че българските пилоти продължават да летят на МиГ-29 и обясни: 

„В Закона за отбраната и въоръжените сили има сериозна клауза, която не позволява друга държава да носи нашето дежурство. Нашата охрана на въздушното пространство в чл. 130 ясно е записано, че Българската армия самостоятелно или съвместно със страна партньор може да носи бойно дежурство, но никога вместо българската армия, така че няма как да си предоставим самолетите. Самолетите ни са нужни. Никога не сме предлагали дарение на самолети…аз лично се съмнявам в достоверността на излезлите в пресата документи“.

Димитър Стоянов потвърди, че са водени разговори за така наречените „триъгълни сделки“ за заместваща техника за различно въоръжение, но отказа да влезе в конкретика, той като, по думите му, партньорите са пожелали конфиденциалност.  Министъра очаква до края на месец април и вторият полски двигател за МиГ-29 да е в България, а на комисията по отбрана в Народното събрание да бъдат предоставени офертите на две заместващи платформи за изтребители: 

Но като финансова рамка мисля, че трудно ще бъдат приети. Знаете, че към четири страни съм отправил такова запитване – Израел, САЩ, Франция и Швеция. Така че нека да видим в комисията какво ще решат и тогава ще коментираме и конкретните оферти…много ми се иска да бъде приета, която и да е от двете оферти.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img