14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

ЕС започна правни действия срещу Полша заради новия закон за руското влияние

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

ЕС предприе днес правни действия срещу Полша заради спорен нов закон, за който националистическото правителство твърди, че има за цел да се бори с руското влияние, но според критиците може да се използва за преследване на опозиционни политици, предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия заяви, че според нея новият закон „неоправдано се намесва в демократичния процес“, като „нарушава принципите на демокрацията“ и „правото на ефективна съдебна защита“.

Изпълнителният орган на ЕС следи за спазването на законите на блока.

Законът бе приет миналия месец, преди очакваните парламентарни избори през есента, и позволява създаването на комисия, която да разследва руското влияние в Полша. Според критиците му той дава противоконституционни правомощия, включително възможността да бъдат изключвани хора на държавни постове от обществения живот за десет години.

Като първа стъпка в правните си действия Европейската комисия изпрати на правителството във Варшава „официално уведомително писмо“, в което излага своите критики. Полша разполага с 21 дни, за да отговори на писмото, а след по-нататъшна размяна на мнения на полското правителство могат да бъдат наложени големи глоби, ако не се съобрази с тях. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img