14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Чавушоглу към Швеция: Изпълнете задълженията си, за да вдигнем възраженията за НАТО

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново призова Швеция да изпълни ангажиментите си към Турция, за да вдигне Анкара възраженията си срещу присъединяването на Стокхолм към НАТО, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Чавушоглу отговори на публикация в социалните мрежи на шведския си колега Тобиас Билстрьом. Според Билстрьом на срещата на външните министри от НАТО в Осло е била демонстрирана силната подкрепа на държавите членки за присъединяването на Швеция към Алианса и е било изпратено ясно послание към Турция и Унгария да инициират ратификацията на присъединяването на Стокхолм към НАТО.

„Много ясно послание към нашите шведски приятели! Изпълнете задълженията си, произтичащи от Тристранния меморандум, и предприемете конкретни стъпки в борбата срещу тероризма. Само тогава ще бъдат решени и другите въпроси“, коментира Чавушоглу в Туитър.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. За да преодолеят турските възражения, двете скандинавски страни подписаха меморандум, с който се ангажираха с конкретни стъпки за борба с групировки, смятани от Турция за терористични. 

Финландия получи зелената светлина за присъединяването си към алианса в края на март тази година, след като турският парламент ратифицира кандидатурата й, и на 4 април стана 31-вата членка на НАТО. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой заради несъгласие от страна на Турция. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img