13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Денков: Приемането в Шенген е един от основните външнополитически приоритети на България за това правителство

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Приемането в Шенген е един от основните външнополитически приоритети на България за това правителство, заяви министър-председателят акад. Николай Денков по врече на блиц контрол в парламента.

Денков обясни, че вероятността за приемането в Шенген зависи от три елемента. Първият е законодателството, което трябва да бъде прието в тази зала, и законопроектите, които са в дневния ред на законодателната програма, които да бъдат приети с максимално добро качество и максимално бързо.

Вторият елемент е охраната по границите и затова трябва да се продължат инициативите, които бяха започнати от предишното служебно правителство – т.нар. група за действие, която съвместно с Фронтекс и Европол, да се бори с хората, които организират превоза на мигранти през нашите граници и през европейските граници, посочи министър-председателят.

Той каза, че третата част е свързана с убеждаване на нашите европейски партньори, че сме си свършили работата, което изисква активна външнополитическа дейност. В това отношение премиерът каза, че разчита на всички ангажирани лица, както на министъра на външните работи Мария Габриел, така и на президента включително. Денков каза, че той също ще направи всичко възможно през следващите месеци с визити, за да покажем, че България е направила всичко, което зависи от нея, за да опазва границите на ЕС .

Има още един елемент, за който по-малко се говори, каза премиерът. Това е какво се случва на границата „Капитан Андреево“. Трябва да бъдем сигурни, че и тази граница е опазена от гледна точка на преминаване на мигранти, каза Николай Денков.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img