12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Продължава сблъсъкът на мнения относно конституционната реформа

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Сътресенията в съдебната власт остават основна тема сред политиците. На критиките на президента Румен Радев отговори премиерът Николай Денков. Министър-председателят остана изненадан от думите на държавния глава и посочи, че нито една власт не трябва да излиза от правомощията си.

В същото време ПП-ДБ обявиха, че проектът им за промени в Конституцията е почти готов и скоро ще бъде представен. „Не знам от къде президентът си вади тези заключения. Нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излиза от правомощията си. Членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяване на доверието, така че хората да повярват, че ще дойде справедливостта накрая или продължаваме още от същото”, коментира Денков.

А от управляващата партия вече си поставиха времева рамка за конституционни промени в съдебната власт. „Зависи от мнозинството, което ще има в пленарна зала – дали ще има 180 или 160 гласа. „Възраждане”, ИТН или БСП надали ще саботират целия процес”, смята Никола Минчев. Сред идеите на ПП-ДБ са да се раздели ВСС на съдийска и прокурорска колегии и да се преразгледат функциите на главния прокурор. Окончателният проект щял да бъде представен съвсем скоро, а от ГЕРБ-СДС бяха лаконични „Никой не ни е предоставял подобни идеи”, заяви Теменужка Петкова.

От „Възраждане” са категорични: „До момента сме видели една единствена завършена програма за конституционна реформа – на ДПС. Не я одобряваме на 100%. Всичко останало са неясни заявки и общи приказки”, твърди Костадин Костадинов. А ДПС напомниха какво точно е заложено още преди година и половина в техния проект. „Независима съдебна власт от политиците. Ние сме го разписали как да изглежда”, обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Според БСП предлаганата реформата имала друга цел. „Това, което до момента се говори, е една детска залъгалка. Целта е да открои вниманието от криенето на имунитетите, грабежът на народа и безнаказаността на определени политици”, смята Румен Генчев. Позицията на ИТН – децентрализация на Прокуратурата, нов ВСС и тогава избор на обвинител номер 1. „Смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа. ПП-ДБ през цялото време говориха за Гешев, наслагваха усещане, че това е съдебна реформа и като едни истински лавандули, както казва Слави Трифонов, бяха изпързаляни от ГЕРБ. Нова телевизия

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img