14.8 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Денков предлага за главен секретар на МВР Живко Коцев, с когото министърът работи и сега

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Постът е ключов заради информацията, която се концентрира при полицай номер 1 в системата

Живко Коцев ще бъде предложен от правителството за главен секретар на МВР, обяви премиерът Николай Денков в първия работен ден на Народното събрание след лятната ваканция. Точно с него работи вътрешният министър Калин Стоянов, откакто е заел поста, а подалият оставка Петър Тодоров се оплака, че бил изолиран. Очаква се решението на Румен Радев за указа, с който да освободи Тодоров. Той веднъж вече отказа и това създаде прецедент. Затова се заговори и за промени в закона за МВР, за да се отнемат правомощията на президента да издава укази за назначаването и освобождаването на главния секретар.

Рокадата на върха в МВР и в петък беше основна тема. Тя беше коментирана и от премиера Николай Денков, и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, самият той главен секретар преди години.

“Това, което създава проблем, е принципът с разделението на властите. При дълго работещи служебни правителства това няма как да се спази – и изпълнителната власт, и президентът бяха едно и също нещо”, обясни премиерът. Според него президентската институция преяжда с власт чрез служебните правителства. Точно при такова беше назначен Тодоров през май 2021 г.

“Доколкото знам, казусът с главния секретар е решен. Преди седмица казах, че все пак президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата, защото надали ще държат на секретар, с когото правителството да се оправдава за проблемите в борбата с престъпността”, обясни пък Борисов.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img