13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Държавата е готова да реагира веднага, ако цените на едро тръгнат нагоре след забраната за внос на стоки от Украйна, каза Никола Стоянов

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Държавата е готова да реагира веднага, ако цените на едро тръгнат нагоре след забраната за внос на стоки от Украйна. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Вчера служебното правителство реши да забрани вноса на над 20 стоки от Украйна, сред които пшеница, слънчоглед, мед, сурово мляко, яйца, месо и други.

Ние ще наблюдаваме цените на едро и ако се използва моментът да се вдигат цените заради това, че вносът става по-малко, ние сме готови веднага да реагираме и да разрешим отново този внос, каза Стоянов. По думите му в момента в хамбарите на българските производители има нереализирана продукция за около 3 млрд. лева.

За съжаление, въпреки че се внасяха стоки на доста по-ниски цени, ние не видяхме намаление за крайния потребител, коментира министърът.

Сега категорично ще наблюдаваме и ако цените на едро тръгнат нагоре, веднага сме готови да разрешим вноса на стоки от Украйна. Съзнаваме риска и разчитаме българските земеделски стопани да разберат – това го правим за тях и разчитаме да не използват момента за спекула, каза Никола Стоянов.

Министърът заяви още, че България продължава да подкрепя Украйна и страната ни няма да забрани транзитното преминаване на стоки.

Източник: Рени Никифорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img