15.8 C
София
понеделник, юни 17, 2024

Даниел Смилов: Очаквам добра новина по отношение на Шенген преди Рождество

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Ветото на президента за предоставяне на Украйна на въоръжение с отпаднала необходимост ще бъде отхвърлено. Въпросът е принципен. Президентът очевидно има някаква друга позиция по украинската война като цяло и неговата подкрепа за Украйна е нееднозначна, а всъщност номинална – той изказва някаква подкрепа, но на практика всичките му действия са в обратна посока. От тази гледна точка ми се струва, че мнозинството е на много по-устойчиви и защитими позиции по украинския въпрос.

Това каза за БНР политологът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. Той коментира и активността на Делян Пеевски в НС: 

„Струва ми се, че има някакво разминаване между реалната тежест на ДПС и на самия г-н Пеевски и на претенциите, които той има за упражняване на власт. ДПС са важни дотолкова, доколкото те участват в конституционното мнозинство и с техните гласове ще бъдат приети конституционни поправки, а по отношение на другите им участия в управлението, на практика те са от квотата на ГЕРБ в управляващото мнозинство. ГЕРБ и Бойко Борисов са решили да инкорпорират чрез себе си по някакъв начин ДПС в управлението. Това е някакъв техен избор. Ще видим това и при регулаторите – ДПС ще получат част от това, което би се полагало на ГЕРБ като участник в управляващото мнозинство”. 

„Сглобката” ще издържи и след март въпреки ниския рейтинг, тъй като хората не искат да ходят на избори, убеден е Смилов, който е категоричен, че “начинът, по който общуват партньорите в коалицията, ги изтощава един друг”:

„Това се дължи най-вече на желанието на ГЕРБ и ДПС заедно да покажат, че без тяхно по-голямо участие в управлението някакъв начин страната не може да се управлява. Сега обаче започват да се натрупват доста позитиви от управлението такова, каквото е. Ще има добри новини преди Коледа в много посоки. Аз очаквам новина по отношение на Шенген”.  

Най-важното е за едно управление на практика са фискалните неща и бюджетът, подчерта Смилов в предаването “Преди всички” по “Хоризонт”:  

“Това, което става, е сериозна, съществена промяна на фискалната политика и от постна пица на практика преминаваме към бюджетна политика, която може да доведе, от една страна, до по-голям растеж и, от друга страна – до сваляне на неравенство и повече публични разходи”. 

Смилов е на мнение, че трябва да се подходи внимателно към конституционните реформи. В тях има два деликатни момента – разделянето на ВСС на два органа и намаляване на президентската дискреция при избора на служебен кабинет.  

„Тук наистина има какво да се мисли и може да се направи баланс между скоростта на приемане на поправките и качеството им”. 

Твърденията, че е възможно да възникнат още по-дълбоки противоречия вътре в коалицията ПП-ДБ и е възможно ДБ да яви самостоятелно на евроизборите догодина или дори заедно с ГЕРБ според Смилов “идват най-вече от ГЕРБ и близки до тях кръгове”: 

„Това е мечтата – да се разцепи коалицията и по някаква причина “Демократична България” да се присламчи към ГЕРБ. Това ми се струва, че от гледна точка на самата ДБ и на коалицията ПП-ДБ не е изгоден вариант и най-вероятно оценката ми е, че няма такова нещо да се случи”. 

Относно предупреждението на премиера Денков, че няма да има смисъл от кабинета ако ГЕРБ не промени поведението си относно правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, Смилов изтъкна:  

“Това е управление създадено да изпълнява определени задачи, които бяха повече или по малко артикулирани в неговото начало. В този това е червена линия и неслучайно премиерът Денков си позволява да каже такива неща и ми се струва, че е там много голямо място за компромиси и отстъпки няма”. 

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img