23.8 C
София
петък, юни 21, 2024

БСП настоява министър Тагарев да бъде изслушан в комисията по отбрана

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

БСП настоява министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде изслушан от парламентарната комисията по външна политика и отбрана относно военната сигурност на страната. 

От БСП задават няколко въпроса на военния министър, свързани с разширяването на военното присъствие на НАТО в България. 

Според депутата Кристиан Вигенин се подготвя създаване на военен център на НАТО в Ямбол. Преди около 2 седмици министър Тагарев опроверга тези твърдения като заяви, че няма план за откриването на многофункционален щаб на НАТО в близост до Ямбол. Вигенин посочи:

„И тогава, и към днешна дата няма отговор на въпроса как увеличеното присъствие на сухопътни сили в България засилва сигурността на България, имайки предвид, че България все пак няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия за разлика от страните, в които това присъствие вече беше разширено. Освен това, не ни е ясно и към момента какви са реалните оценки на министъра за заплахите в Черно море, защото и тази сутрин той заяви, че възможностите, способностите на Русия в Черно море са намалели, потенциалът им е по-нисък и не счита, че има пряка заплаха. В същото време се планира от страна на НАТО и наши съюзници разширено присъствие, военноморско, на НАТО в Черно море. Защо това се налага, какви са причините и как това, отново да кажа, засилва нашата сигурност?“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img