19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Богомил Манчев: Базовите мощности няма как да бъдат заместени

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България е взела решение ТЕЦ-овете да работят до 2038 г. Не е проблемът колко време ще работят те, а дали ще издържат икономически. Това каза председателят на Български атомен форум Богомил Манчев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Като член на ЕС България е подписала всички ангажименти по Зелената сделка и от 2025 г. емисиите за въглероден диоксид ще бъдат 100 евро за тон. „Ние от един мегаватчас електроенергия, произведена от „Марица изток“, получаваме 1,3 тона въглероден диоксид. Т.е. само емисията ще бъде 130 евро за мегаватчас, плюс около 60 евро преки разходи – общо 190 евро. Цената на борсата днес цената е 70-80 евро. 2032 г. емисията ще стане 150 евро, а ние искаме да горим до 2038 г. Никой не ти забранява да гориш – плащай си“, обясни Манчев.

Догодина приключва договорът на „Марица изток“ 3 за преференциално плащане на емисиите, а на „Марица изток“ 1 – през 2026 г., посочи още експертът. „След това не е ясно какво става. А „Марица изток“ 2 като базова централа трябва да работи и да трупа огромни загуби, които би трябвало да се покриват от БЕХ, респективно от държавата. Това нещо се знае от 20 години, но не се казва“, обясни още той.

Според него ТЕЦ-овете няма да затворят, защото тези базови мощности няма как да бъдат заместени, но крайните потребителите ще плащат скъп ток. „Цената за гражданите трябва в рамките на 7-10 години да се увеличи три пъти, не 30%. Но тъй като енергетиката в последните 25-30 години се ползва като социален инструмент, за да не падне този или онзи политически лидер, не актуализираме цените на енергията и по тази причина ни се случват всички тези проблеми“, посочи Богомил Манчев.

ВЕИ мощностите не могат да компенсират по никакъв начин базовите мощности. Инвестициите са твърде високи, а възвращаемостта – твърде дългосрочна, посочи той. „Всички соларни паркове произвеждат активна енергия и по този начин ние губим възможността да управляваме системата. При нас има хаос в планирането и допускането на инвестиране на соларни паркове и батерии. В ПВУ има заложени над 40 000 мегавата за соларни паркове. Нашата мрежа за високо напрежение може да пренесе 12 000 мегавата. Хаосът трудно се регулира, но можеш да го спреш и след това да започнеш да регулираш“, обясни Манчев.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img