19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

България ще улесни привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, работят за улесняване на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри в България.

Това съобщи премиерът акад. Николай Денков по време на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, който се проведе в Шумен.

В него участваха също министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и над 100 представители на бизнеса. Събитието беше излъчено на живо във ФБ страницата на Министерския съвет.

Висококвалифицираните специалисти могат да ускорят развитието на високотехнологични производства и да повишат тяхната ефективност. Това би довело до ръст на заплатите в нашата страна, посочи министър-председателят.

„Колкото и кадри да привлечем от чужбина, ако доходите в България останат ниски, те ще търсят възможност за реализация в други държави. Затова наши основни приоритети са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, защото всички искаме да живеем добре в своята държава“, заяви акад. Денков.

Успоредно с улесняването на достъпа до българския трудов пазар на работна ръка отвън и оптимизирането на сроковете за бизнеса е важна и интеграцията на тези хора, подчерта министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той посочи, че дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е друго – развитие на човешкия потенциал в България чрез програми за преквалификация, чрез дуално обучение, дори чрез релокация на работници и специалисти от един регион в друг. Разчитаме на нови инвестиции за повишаване на ефективността на икономиката, подчерта министър Богданов.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img