12.7 C
София
четвъртък, май 30, 2024

България и Румъния продължават заедно към членството в Шенген

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България и Румъния продължават заедно в усилията си да се присъединят към Шенгенското пространство. Те се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

Това става ясно след телефонен разговор между премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Подобряването на свързаността между двете държави също е общ приоритет. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе – Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер приветства предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг – север в рамките на инициативата „Три морета“. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца, което има огромен потенциал за развитие в сферата на енергетиката, транспорта, търговията, информационните технологии. „Ако успеем да реализираме този проект, връзките между Гърция, България и Румъния“ ще преминат на качествено ново ниво“, отбеляза акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради агресията на Русия в Украйна. Те наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема, което може да застраши летния туристически сезон в двете държави.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img