14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Проф. Христо Хинков: През тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

През тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване. Това каза в бТВ новините министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков след взрива в стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна и последвалия разлив. 

Министърът посочи, че няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. 

От нашето министерство се мери и радиационния фон, което се прави всяка година. Тази година предстоят да се направят три или четири такива замервания. Колегите твърдят, че това няма да е никакъв проблем за плажуващите. Всъщност това е нормален радиационен фон, който понякога може да има някакви отклонение, тъй като има и други замърсявания, които нямат нищо общо с язовира „Нова Каховка“. Прогнозно мога да кажа, че тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване, каза проф. Хинков. 

‚Ако има замърсяване от тежки метали, те се утаяват далеч преди да стигнат нашето крайбрежие, а те са опасните и те могат да повишат радиационен фон. Така че, според специалистите, за България няма никаква опасност, увери министърът. 

Той посочи, че във Варненска и Добричка област има 43 зони за къпане, които се мониторират периодично, като всеки мониторинг се провежда по определен график. Преди всеки сезон се взимат проби. След това два пъти месечно се правят повторни проби, като по този начин се контролират основни проби за водата – ешерихия коли и ентерококи, които са най-опасните замърсители, обясни министърът. 

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img