21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Акад. Николай Денков: Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да развием своя военен капацитет, защото рисковете не са изчезнали. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България при откриването на тяхната конференция.

Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството. Според премиера това не трябва да се случва на парче. И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, в която нашата страна има традиции, подчерта акад. Денков.

Според него поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, защото въпреки различните кризи България се развива сравнително добре. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза. „През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза“, отбеляза министър-председателят.

Той благодари на военните аташета за тяхната специална роля на военни дипломати, разузнавачи, парламентьори по света, които печелят доверие за България в партньорските мрежи и на чиято помощ правителството разчита, за да взима правилните решения.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img